Att starta en restaurang

  • adam 

Många drömmer om att starta en egen restaurangverksamhet och att göra detta kräver väldigt mycket tid och engagemang. Det är många saker som behöver göras och många beslut som behöver tas inför en restaurangöppning.

Det är bra att vara ute i god tid med planeringen och ta reda på vissa saker innan man sätter igång. Man behöver tänka ut hur stor verksamhet man vill bedriva, vilken sorts mat och tema som restaurangen ska ha, behöver man ett alkoholtillstånd och hur stor personalomsättning behöver man? Det kan vara bra att börja med att tänka ut vilket tema och hur stor verksamhet man vill bedriva, på så sätt kan man snabbare hitta en passande lokal. Något annat man bör ha i åtanke kan också vara var man vill att restaurangen ska befinna sig.

Inredning och atmosfär

För att en restaurangska få en trevlig och välkomnande atmosfär är det viktigt att tänka på hur man ska inreda lokalen. Beroende på vilken känsla man vill ge kunderna och vilken känsla man vill att restaurangen ska ha är det viktigt att välja inredning med omsorg. Detta är en del av helheten som ger återkommande kunder. Det är alltid bra att inreda på ett iögonfallande och mer unikt sätt än andra ställen. Man kan till exempel, ha en vägg av sten, där stenarna gör hela dekoren eller kanske spegelväggar. Det finns många alternativ att välja på om man låter kreativiteten ta över.

Meny och dryck

För att kunna få återkommande kunder är det självklart viktigt med att ha duktig och trevlig personal, trevlig atmosfär och sist men inte minst god mat! Den största anledningen till att man går till en restaurang är maten. Maten ska både vara god och man ska kunna ha ett brett urval av olika rätter för att det ska finnas något för de flesta. När man ska välja ut en meny kan det vara bra att också fundera över hur många kötträtter, fiskrätter och kycklingrätter man vill erbjuda. Eftersom den vegetariska och veganska marknaden växer kan det även vara gynnsamt att kunna erbjuda några sådana rätter.

När det kommer till dryck behöver man först fundera på hur mycket alkohol man vill servera. Det är viktigt att inte glömma bort att söka om alkoholtillstånd för att slippa onödiga konsekvenser. För att göra restaurangen lite unik kan man tillsammans med sin personal skapa egna drinkar och ha en eller flera signaturdrinkar. På detta sätt blir restaurangen mer iögonfallande och många kunder kommer även att vilja komma tillbaka. Eftersom de inte kommer att hitta era drinkar någon annanstans.

När man ska starta egen verksamhet gäller det att vara kreativ och driftig för att kunna få sin verksamhet mer unik och populär.