Jeans som arbetskläder

  • adam 

På de flesta arbetsplatser finns någon typ av klädkod som alla anställda ska följa, antingen för att det ska synas att de arbetar för företaget eller av säkerhetsskäl. I vissa fall kan jeans fungera att arbeta i om man exempelvis jobbar som servitris eller servitör på en restaurang.

Arbetskläder – mer än bara image

Speciella arbetskläder ingår oftast på de flesta arbetsplatser. I vissa fall är kläderna bara ett sätt att utåt visa upp att man arbetar för ett visst företag så att allmänheten ska kunna se skillnad på vem som är anställd på företaget och inte. Oftast brukar företaget se till så att alla anställda har samma eller liknande kläder så att det inte ska uppstå någon förvirring. Men i många fall är arbetskläderna inte bara en fråga om image. I andra fall är arbetskläderna nästan uteslutande ett skydd för anställda, speciellt inom yrken som byggbranschen där det finns stor risk att skada sig. Där kan det vara nödvändigt med alltifrån speciella arbetsskor som kan skydda foten om man råkar trampa på en utstickande spik, till heltäckande arbetskläder som ska skydda mot asbest och andra skadliga ämnen. Med andra ord är det arbetets karaktär som avgör vilka arbetskläder man behöver. Restaurangbranschen är inget undantag från den regeln.

Klädkod på restaurangen

När det kommer till klädkoder på restauranger skiljer det sig mycket mellan olika restauranger. Riktigt fina och exklusiva restauranger har oftast en strikt klädkod från topp till tå och är noga med hur personalen ser ut. Men andra restauranger och matställen har inte lika strikta regler. Servitörer och servitriser kan därför ha på sig sina egna jeans med en t-shirt som tillhandahålls av restaurangen. Oftast har de även ett förkläde över för att skydda kläderna mot matfläckar. Dock bör inte byxorna vara ett par shorts eller mjukisbyxor då det kan sända ut fel signaler till gästerna. Men ett par snygga jeans gör sig bra till det mesta och ser lagom uppklätt ut. Dessutom bör byxorna vara bekväma så att personalen inte känner obehag under arbetspasset och så att de kan utföra ett bra arbete. Kockar däremot behöver ha speciella kläder för att kunna utföra en hygienisk och säker matlagning.