Gamla stans restauranger

  • adam 

I vår Konungsliga hufvudstad finns några av landets äldsta restauranger. Eftersom Gamla stan är det område i Stockholm där staden grundlades på 1200-talet, och där det mesta av bosättningar och aktiviteter fanns långt fram till 1600-talets början, kunde man hoppas att hitta riktigt gamla restauranger i området. Det finns ett par anrika vattenhål kvar på den tidigare Stadsholmen, vad som däremot finns ganska talrikt är flera sentida utskänkningsställen som ligger i flera hundra år gamla hus i stadsdelen. Dessa miljöer, med trånga gränder och 500-åriga källarvalv, skänker otvivelaktigt ett historiens skimmer över de utsökta måltider man kan inmundiga i dylika lokaler.

Den Gyldene Freden

Gyldene Freden är ett klassiskt vattenhål för stadens olika kulturpersonligheter. Restaurangen har funnits i samma lokaler på Österlånggatan från 1722 och har haft bland andra Bellman, Taube, Zorn och Vreeswijk som stamgäster. Efter finansiella problem vid förra sekelskiftet gick Anders Zorn in och räddade verksamheten, därefter donerade han restaurangen till Svenska Akademin som fortfarande äger den. Akademin äter traditionellt torsdagsmiddag i restaurangens Bellmanvåning sedan tidigt 1900-tal. Gyldene Freden serverar traditionell svensk husmanskost tillagad med omsorg av de bästa råvaror. Restaurangen följer det svenska matåret så man kan äta både kräftor, julbord och gåsmiddag, beroende på säsong.

Zum Franziskaner

Restaurangen Zum Franziskaner ligger sedan 1889 på Nybrokajen. Den startades av restauratören Augusta Engelbrecht som också drev Sturehof och Zur Himmelsleiter. Restaurangen har en mycket gemytlig inredning som stammar från 1910, då huset byggdes om. Zum Franziskaner serverar mat koncentrerad på det svenska och tyska köket och de är framför allt mästare på att servera öl. Den inre delen av restaurangen är som en ölhall och kallas för bakfickan. I bakfickan förekommer levande musikunderhållning vissa söndagar. CNN har kallat Zum Franziskaner för en av de bästa tyska restaurangerna utanför Tyskland.

Fem Små Hus

Restaurangen Fem Små Hus ligger mycket riktigt inrymt i sju källarvalv under fem hus utmed Nygränd. Här serveras gedigen mat som blandar svenska och franska influenser till en egen mix. I lokalerna har det bedrivits restaurangverksamhet sedan 1600-talet. Fem Små Hus tillhandahåller även festlokal och konferensanläggning i anslutning till restaurangen. Den första kända restauratören i lokalerna var en fru Anna Lindberg, som av nuvarande krögaren hedrats med att få en hel meny uppkallad efter sig.

Mårten Trotzig

På Västerlånggatan ligger restaurangen Mårten Trotzig, nära gränden med samma namn. Restaurangen har, liksom de ovannämnda, tillgång till utsökta källarlokaler med flerhundraåriga anor. Hos Mårten Trotzig går det bra att boka något av dessa källarvalv för en grupp, kanske för en kickoff eller privat vinprovning. Mårten Trotzig koncentrerar sig på det svenska köket och de lokala råvarorna.

Sallys

På Västerlånggatan hittar vi även Sallys, som ligger i lokaler med anor från 1700-talet. Maten på Sallys kallas för nordisk men har starka influenser av det bästa från Italien och Frankrike. Namnet Sallys kommer från Sally Eriksson som drev ett modehus i samma lokaler i början av 1900-talet.

Att starta och driva en restaurang kan fordra stora investeringar. Om du känner dig manad men inte har kontakt med en rik mecenat likt Zorn kan du få hjälp av Qred med enkla och snabba företagslån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *