Olika befattningar i köket

  • adam 

Har du någonsin funderat över vad som pågår bakom kulisserna när du har slagit dig ner vid ett bord och ska beställa från en härlig meny? De allra flesta lägger ingen större vikt på att veta vad som pågår i köket och vem som gör vad, men är man intresserad av restaurangbranschen är det inte ovanligt att både en och annan tanke dyker upp. Redan när du kliver innanför dörren på en restaurang kommer du att möta ett flertal av de personer som arbetar på plats. De som möter dig och visar dig till ditt bord är där för att göra din upplevelse så trevlig som möjligt, men bakom stängda dörrar finns det fler arbetare som är av lika stor betydelse, kanske till och med mer.

Matsalen

Det finns generellt tre olika typer av servicepersonal som du kommer att få träffa på när du kliver in i matsalen, men detta kan variera kraftigt beroende på vilken typ av restaurang som du besöker. Det vanligaste är att du blir bemött av en hovmästare som välkomnar dig och visar dig till ditt bord. Det är också hovmästaren som har det fullständiga ansvaret i matsalen och ser till att allt sköts som det ska. Därefter är det servitörerna som tar över. Servitörerna ser till att ditt bord är dukat och står redo att ge förslag på olika maträtter från menyn. Det är också servitören som kommer att ta din beställning. Har du beställt vin får du träffa en sommelier.

I köket

I köket arbetar människor för fullt med att se till så att du får en så bra upplevelse på restaurangen som möjligt. Det är här som kockarna befinner sig och även köksmästaren eller kökschefen. Många restauranger har även en så kallad souschef. Här går vi igenom vad alla befattningar innebär.

Köksmästaren, eller kökschefen som det också kallas, är den person som har ansvaret i köket. Köksmästaren ser till så att allt fungerar som det ska och att både maten och uppläggen som kockarna har tagit fram är av god kvalitet. Till sin hjälp har kockarna kallskänkor och köksbiträden som assisterar där det behövs.

Souschefen är den person som i vissa fall kan hoppa in och vikariera om det skulle vara så att köksmästaren inte är på plats. Souschefer kan dock även ha ansvar för sina egna avdelningar, men detta sker vanligtvis bara på större restauranger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *