Restaurangkänsla i hemmet

  • adam 

Att äta gott och njuta av varje smakupplevelse är för många det bästa som finns i livet. Hur en restaurang är inredd och på vilket sätt maten presenteras och serveras spelar också en viktig roll. En lyckad gastronomisk upplevelse uppfyller kraven från alla våra sinnen. En utomordentligt bra restaurang serverar utsökt mat som imponerar på flera plan.

Du som har vana av att besöka restauranger är garanterat medveten om att de bästa restaurangerna också kostar mer. Längtar du efter fler gastronomiska upplevelser i vardagen, men inte har möjlighet att lägga dyra slantar på restaurangbesök varje vecka? Då ska du fortsätta den här artikeln där vi ger dig smarta tips för att skapa restaurangkänsla i hemmet!

Inredning och identitet

Känslan, miljön och inredningen i en restaurang spelar en viktig roll för ditt samlade intryck som gäst. En restaurang som på ett unikt sätt lyckas med att förmedla ett gastronomiskt koncept i en intressant “förpackning” är ofta ett framgångsrikt företag. Samma sak kan du applicera i ditt eget hem med syftet att skapa en mer inspirerande matmiljö. Först och främst bör du analysera din personliga stil rent generellt. Hur är det övriga hemmet inrett? Vilken roll vill du exempelvis ge ditt kök? Ska fokus vara på matlagningsmomentet, matstunden eller båda delarna? Försök att hitta svar på dessa inledande frågeställningar innan du aktivt börjar att planera din köksinredning. Små detaljer så som kökshandtag och köksknoppar kan vara avgörande för den typ av miljö du önskar skapa. Ett tips är att jämföra kökshandtag och inredningsdetaljer på nätet där dessutom priserna tenderar att vara lite bättre än i de fysiska butikerna. Är du en fantast av fransk mat passar en mer lantlig och romantisk stil utmärkt på köket, samtidigt som sushi-älskare förmodligen känner sig mer hemma i ett modernt och trendigt inrett kök. Utgå helt enkelt från din personliga stil och smak både när det gäller design och mat.

Funktion och komfort

Ett annat tips för dig som vill göra ditt hem mer restauranglikt är att se närmare på din praktiska utrustning i köket. Våga investera i spännande matlagningsmaskiner och redskap som gör den gastronomiska tillredningen lite roligare. Fiffiga installationer i köket kan dessutom göra matlagningen smidigare. Se över dina elinstallationer och byt ut dålig belysning mot riktigt bra ljus från olika vinklar.

Även komforten för dig och dina matgäster är viktig för att hemmabjudningarna ska upplevas som trivsamma. Är ditt matbord tillräckligt stort för att flera gäster ska få plats att äta mat? Bjuder köksmiljön in till konversationer och trevligt umgänge? Tänk till när du inreder för att säkerställa att både funktion, komfort och trivsel lever i harmoni. Det runda bordet kan till exempel många gånger bjuda in till en mer social tillvaro än ett rektangulärt bord.

Avslutningsvis spelar så klart servis och uppläggning en viktig roll. Även om det tillagas makaroner och falukorv mitt i veckan gör en vacker tallrik mycket för upplevelsen. Lägg lite extra omtanke när det gäller dukning, både när det gäller porslin och dekoration!