Så fixar du ett restaurangkök på hemmaplan med rätt detaler

  • adam 

Vem drömmer inte om att ha sitt egna restaurangkök på hemmaplan? Ett stilrent och inspirerande kök där man njuter av att laga mat. Det finns vissa detaljer som utmärker ett proffsigt restaurangkök. Här går vi igenom dem lite mer noggrant och berättar vad du ska satsa på för att känna dig som en riktig proffskock.

Rostfria detaljer på bänkar och köksblandare

Något som ofta kännetecknar ett bra restaurangkök är att de använder sig av rostfria detaljer. Det betyder inte att hela köket ska vara rostfritt men gärna detaljer så som köksblandare och kyl och frys. Idag finns det en rad olika köksblandare med funktioner som diskmaskinsavstängare och liknande. Att göra det så enkelt som möjligt för sig med hjälp av specialfunktioner är en annan sak som kännetecknar ett restaurangkök. Matcha gärna din köksblandare och övrig utrustning med resten av köket. Det finns till exempel köksblandare i guld som kan fungera som en röd tråd genom hela köket. Komplettera med gulddetaljer på diskbänken och andra ställen där det passar.

Visa upp din utrustning

Något annat som kännetecknar ett välfungerande restaurangkök är att utrustningen är synlig och lätt att greppa. Satsa på öppna hyllor och skåp där du enkelt kan ta ner stekpannor, glas och annat du kan behöva. Även redskap som vispar, stekspadar och annat bör hängas upp på krokar eller stå ute i ett snyggt ställ. Om du har möjligheten att renovera ditt kök är det ett perfekt tillfälle att komma på smarta lösningar som underlättar när du är i köket. Hämta gärna inspiration från internet om du har svårt att komma på egna idéer.

Lägg fokus på vinet

Även vinet och andra drycker har en central plats när man pratar om ett restaurangkök. Har du möjligheten bör du därför satsa på en snygg och praktisk vinkyl, där du kan sätta in alla dina flaskor. För en restaurang är kombinationen av mat och vin en central del av verksamheten och det kan du även implementera på hemmaplan. Det går också att placera dem på en hylla om du inte har plats för en vinkyl. Välj gärna vackra flaskor som gör sig bra i köket. Tänk samtidigt på att vin ska ha en viss temperatur vid servering. Har du en vinkyl kan du ställa in temperaturen så det är anpassat för rött eller vitt vin.