Utbilda dig till kock

  • adam 

Om du vill vara säker på att du kommer att få ett bra och roligt jobb efter att du är klar med studierna är det till kock som du ska utbilda dig. Det finns linjer i gymnasiet som man kan välja för att påbörja sin utbildning (Hotell & restaurang), men valde man en annan linje som ung finns möjligheten fortfarande kvar. Komvux erbjuder vuxenutbildningar för den som vill bli kock och marknaden hungrar efter fler matfantaster.

Risken att du skulle gå runt arbetslös efter din utbildning som kock är väldigt liten. Det finns tusentals olika restauranger i både Sverige och resten av världen som står redo och väntar på att just du ska höra av dig. Visst finns det en chans att arbeta som kock även om man inte har någon utbildning, men som utbildad kock får du både bättre anställningsvillkor och en bättre lön.

Så går utbildningen till

När man utbildar sig till kock kommer både praktiska och teoretiska moment att ingå och under tiden för utbildningen finns det även en hel del utrymme för praktik. Praktiken pågår under cirka 15 veckor och är ett sätt för dig att lära dig branschen på riktigt och presterar du bra finns det goda chanser till en framtida anställning. Många tror att man som kock behöver arbeta väldigt obekväma tider och dagar, men så är inte fallet. Som kock har du möjlighet att jobba a la carte om du skulle önska, men du kan även arbeta lunch eller t.ex. i storkök. Det finns även möjlighet att arbeta som kallskänka eller varför inte starta upp en egen restaurang där du får bestämma allt själv. Möjligheterna är nästan oändliga.

Under utbildningen kommer du även att få lära dig de grundkunskaper som du behöver för att inta andra befattningar inom restaurangbranschen. Du får kunskap om hur det kalla köket fungerar och även hur det är att jobba med servering.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det kommer att ta för dig att utbilda dig till kock beror på ett flertal saker. För det första beror det på vilken typ av utbildning som du väljer att gå och din egen hunger för att lära dig är verkligen avgörande. Tittar man på de flesta utbildningar som är CSN berättigade ligger utbildningsperioden på 60 veckor. Det är alltså 15 av dessa veckor som du kommer att vara ute på arbetsmarknaden och praktisera på riktigt. Det är viktigt att du ansöker om en plats i god tid så att du kan känna dig säker på att du kommer med inför nästa start av utbildning.

I många fall är utbildningen som kock helt kostnadsfri, vilket gör att nästan alla som är intresserade har möjlighet att ansöka. Du behöver dock se till så att du har gått ur grundskolan för att du ska ha en chans att komma in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *