En sommelier är en person som har mycket goda kunskaper om vin och även en bra förmåga att veta vilken typ av vin som passar till den maträtt som du har beställt. När vi besöker en restaurang och vill beställa vin är det en sommelier som vi får träffa. I vissa fall kan personen även ha kunskap om vad som passar till choklad, cigarrer eller annat som enkelt kan matchas med vin. Yrket är väldigt varierande, men här kan du läsa om de vanligaste arbetsuppgifter som en sommelier har.
- En sommelier ser till att du får provsmaka olika viner för att hitta den du gillar bäst
- Ansvar över vinkällaren på restaurangen
- Ha kontakt med olika typer av leverantörer
- Utbilda andra personer på restauranger om viner
- Sätta ihop vinlistor som kan användas av serveringspersonal för att rekommendera olikai>
vinsorter till olika maträtter.
- Bli recensent för viner
- Ständigt hålla sig uppdaterad om nya trender genom att resa runt i världen, besöka vinmässor eller olika event för provsmakningar.
- Importera viner från andra länder
Vill man utbilda sig till sommelier så finns det flera vägar att gå, men det som är viktigt att komma ihåg är att det krävs en utbildning. Det finns flera skolor och akademier som anordnar kompletta utbildningar inom yrket. Om du har gått en utbildning och tagit examen kan du ha hela världen som din nya arbetsplats. Med den kunskap som du kommer att besitta kommer du att kunna arbeta på fina restauranger eller till och med bo i Italien och öppna din alldeles egna vingård. Eftersom allt fler människor blir intresserade av vin så är sommelier ett växande yrke där du enkelt kan få jobb efter examen.