Välja rätt vin till maten

  • adam 

När man tittar på en restaurangs meny är det lätt att bli förvirrad av det stora vinutbudet. Oftast skriver restaurangen ut om det är ett vitt, rött eller rosévin, samt vinets namn men det ger inte mycket ledtråd om smaken. Om man inte heller har ätit på restaurangen innan är det svårt att veta hur maten smakar och det gör vinvalet än svårare.

Be om hjälp med vinet

Om man känner sig osäker när det gäller vinvalet skadar det inte att be serveringspersonalen om hjälp. De bör vara pålästa om dryckerna och en bra servitris eller servitör ska kunna rekommendera en dryck efter kundens önskemål. Ber man om hjälp med vinet kan man också få provsmaka vinet innan man bestämmer sig. Gillar man då inte smaken kan man välja en annan sort.

Vitt vin, rött vin, rosévin

De tre vintyperna är vitt, rött och rosé. Rött vin rekommenderas ofta till nötkött och till desserter. En variant av Amarone är i regel mycket populär. Det vita vinet passar bra till frukt och fisk. För sällskapsvin och fläskkött är det rosé som gäller i de flesta fall. Det ska dock kommas ihåg att alla har en individuell smak och bara för att en person gillar ett slags vin är det inte säkert att alla andra gillar vinet.

Hur mycket skillnad gör vinet?

När man sitter och äter kan vinet faktiskt göra mer skillnad än man kan tro. Om man har ett vin som inte alls passar till maten kan vinet ta för mycket av smaken och då blir det inte bra. Ett vin kan också försvinna helt om man äter kryddig mat och vinet inte balanserar kryddorna bra. Det är alltså bra att fundera lite extra över vinvalet när man ska äta.